5 Mayıs 2013 Pazar

Bebeği dışa dönük taşımak zararlı mıdır?


Bebek taşıyıcısı seçmeye çalışan annelerin en çok sorduğu sorulardan biri budur. Dışa dönük taşımak, bebeğin dış dünyayı bizim seviyemizde görmesi, etrafı keşfetmesi çok cazip gelirken bir yandan da araştıran, okuyan anneler bunun zararlı olduğuna dair yazılara da rastlar, kararsız kalırlar. Öncelikle sorunun cevabını vereyim: Evet dışa dönük taşımak hem anne hem bebek için fizyolojik ve psikolojik açıdan zararlıdır. Bu yüzden başta ne kadar cazip görünse de veya kucakta birkaç dakika dışa dönük dolaştırılan bebek çok mutlu olsa da asla bir bebek taşıyıcısı (kanguru / sling) dışa dönük kullanılmamalıdır. Bunun nedenleri saymakla bitmez ama ben sizi sıkmamak için, en önemli olan 5 nedeni burada açıklamaya çalışacağım:

1 - Bebeğin omurgasına sırt bölgesinde baskı yapar:

Yetişkin insanların omurgası S şeklindeyken (boyun dışarıda sırt ve bel içeride ve popo dışarıda olacak şekilde) bebeklerin omurgası C şeklindedir. Yani bizim gibi bel oyukları yoktur aksine omurgalarının en çıkık olduğu nokta sırt ve bel kısmındadır. Bu yüzden bebekler en çok ana rahmindeki cenin pozisyonunda rahar ederler ve anakucakları da bu şekilde tasarlanmıştır. Bebek dışa dönük taşındığında annenin kaburga kemikleri bebeğin sırt ve bel bölgesine baskı yapar ve onu yetişkinler gibi düz durmaya zorlar. Uzun süre ve sık sık bu baskıya maruz kalan bebeğin omurga gelişimi zarar görebilir. Bu nedenle yüzü dışa dönük kullanılan kanguru markalarının (Chicco, Cybex, Baby Bjorn gibi) müşteri temsilciliklerini ararsanız size yarım saatten uzun süre kanguruda kalmamaları gerektiğini söylerler.
Oysa yüzü size dönük taşındığında sadece bu sırt baskısından kurtulmakla kalmaz, annenin göğüs kafesi bebeğin C şekilnde kıvarılmasını destekleyerek omurgasını rahatlatacak ideal duruşu kazandırır. Bu duruş bebeğin doğal duruşu olduğu için ERGO Baby, Manduca gibi markaların müşteri temsilcileri bebeğinizi istediği kadar uzun süre kanguruda tutabileceğinizi, herhangi bir zarar görmeyeceğini söylerler.

Bebek Omurgası C Şeklindedir

 

2 - Bebeğin omurgasına alttan da baskı yapar:

Dışa dönük taşınan kanguruların ağ kısmı dardır bu nedenle bebeğin bacakları aşağu doğru sarkar ve bebeği sırttan da desteklemediği için tüm ağırlık  bacak arasına biner. Bu kangurular yüzü size dönük kullanıldığında dahi bebeğin bacakları aşağı sarkacağı için ağırlığı omurgaya bindirir bebek üzerinde gereksiz yük oluşturur (ilk şekil). Oysa ergonomik kangurularda ve slinglerde bebeğin oturacağı kısım geniştir ve bebeğin ağırlığı omurga, popo ve bacaklara dağılır (ikinci şekil).

 

3 - Bebeğin bacaklarının doğal M pozisyonunu desteklemez:

Bebekler bacaklarını karınlarına doğru çekerek ve iki yana ayırarak rahat ederler, bu onların doğal M pozisyonudur. Bu pozisyon doktorların kalça çıkığını önlemek için tavsiye ettiği ideal duruştur. Dışa dönük taşımada ise bir üstteki şekilde görüldüğü gibi bebeğin bacakları aşağıya doğru sarkar ve bebek M pozisyonunu koruyamaz. Doğru bebek taşıyıcısında bebeğin poposu dizlerinden daha aşağıda durmalıdır.

Bebeğin Doğal M Pozisyonu



Tüm ergonomik kangurular ve slingler bebeğin bu doğal duruşunu destekler ve kalça çıkığını önler. Aşağıdaki resimde Moby Wrap, Manduca Kanguru ve Ring Sling'de bebeğin doğal duruşunu koruduğu görülüyor.

Ergonomik Taşıyıcılarda Bebeğin Doğal M Pozisyonu Korunur

4- Bebeğin dışarıdan gelen istenmeyen uyarılardan kaçınmasına engel olur:

Bebeği dış dünyayla tanıştırmak ve etrafı seyretmesini sağlamak her anne babaya cazip görünür. Ancak bebeğin dış dünya ile iletişim kurabilmesi ve öğrenebilmesi için ilk şart kendini güvende hissetmesi, gerektiğinde kaçıp sığınacak bir yeri olduğunu bilmesidir. Dışa dönük taşınan bebekler sürekli olarak ışık, ses, hareket, faklı insanların bakışları, konuşmaları gibi uyarıcılara maruz kalırlar üstelik korktuklarında veya sıkıldıklarında bu uyaranlardan kafalarını çevirmeleri, güvendikleri kişiye dönmeleri de mümkün değildir. Bu durum bebekte korku ve huzursuzluk yaratır. Bu konuda yapılan bir araştırmada dışa dönük bağlanan bebeklerin daha endişeli çocuklara dönüştüğü belirlenmiş. Avusturalyada yapılan bu çalışmanın linkini yazının en altında kaynaklar bölümünde verdim. 

İçe dönük taşınan bebekler ise hem etrafı seyreder hem de kendini güvende hisseder, korktuğunda kafasını gömebileceği, yorulduğunda uyuyabileceği sıcak bir göğüste, bebek dış dünyaya daha güvenle açılır.
  

5- Taşıyan kişide bel ve sırt ağrılarına neden olur:

Dışa dönük taşıma sizin için de zararlıdır! Emzirme, bebeği beşiğe koyma, kaldırma gibi sebeplerle sırtınız zaten fazlasıyla yormuştur. Bebeği dışa dönük taşıdığınızda ağırlık daha çok omuzlarınıza biner ve sırt ve omuzlarınızda ağrı yapar. Bu yüzden ergonomik olmayan taşıyıcı kullananlar hep kangurunun çok yorucu olduğundan ancak kısa süre kullanılabildiğinden şikayet ederken ergonomik kanguruları kullananlar ne kadar uzun süre yorulmadan taşıdıklarını anlatırlar.

Ayrıca, dışa dönük taşıma kalçanızı dışarı çıkararak yürümenize neden olur ve bu da pelvik tabana baskı yapar. Bu doğum sonrası en son isteyeceğiniz şeydir. Bebeği kendinize dönük taşıdığınızda ise ağırlık bedeninize yayılır, pelvik tabanını rahatlatır ve doğum sonrası iyileşme sürecine yardımcı olur.

Son olarak söylemek istediğim bebeğiniz kucaktayken dışa dönük durmayı seviyorsa buna aldanmayın, kucakta kısa süreliğine o pozisyonda durmakla, o pozisyonda uzun süre kalacak istese de annesine dönemeyecek şekilde bağlanmak arasında büyük fark var, bu durum sizi yanıltmasın. Ama benim bebeğim asla yüzü bana dönük durmayı sevmiyor diyorsanız o zaman tüm ergonomik taşıyıcılarda buluna "yan taşıma" fonksiyonunu kullanmanızı tavsiye ederim.

 

Kaynaklar:


Dışa dönük taşımanın omurga sağlığı üzerine etkilerinin konu edildiği bilimsel bir makale:
http://www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html

Dışa dönük taşımanın bebekte korku ve ileride endişe yarattığının konu edildiği bilimsel çalışma:
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2028530/Carrying-baby-facing-forwards-cruel-stressful-terrifying-claims-Australian-expert.html 

Omurga ve sinir sistemi fizyolojisi konusunda uzman bir doktorun dışa dönük taşıma ile ilgili görüşleri:
http://www.everythingmomandbaby.com/2012/05/how-carrying-your-baby-front-facing-out.html

5 yorum:

  1. Tam aradığım bilgilere ulaştım. Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler çok yararlı oldu:)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle çok yararlı bilgiler teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Referansları da eklemeniz çok faydalı olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler uzun zamandır araştırıyordum dışa dönük pozisyonun zararları var mı diye

    YanıtlaSil